6 Mart 2015 Cuma

Evde lor peyniri yapımı

   Aras'a kahvaltı öğününü başladığımızdan beri bir peynir arayışı içerisindeyim. Organik pazardan tuzsuz köy peyniri aldım. Aras sevmedi. Kahvaltıda yediğimiz, anam babam usulü beyaz peyniri geceden suda bekletip tuzunu çıkardım. Bu sefer Aras sevdi ama benim içime sinmedi. Ben de madem ücretsiz izindeyim ve evdeyim neden lor peyniri denemiyorum dedim. İtalyanların deyişiyle ricotta, bizim deyişimizle lor peyniri yaptım geçen hafta. Zaten uzun zamandır kendi yoğurdumu kendim yapıyordum. Fark ettim ki lor peyniri yapmak yoğurt yapmak kadar kolaymış. Hatta daha bile kolay diyebilirim. 

Malzemeler

1 kg pastörize süt (Günlük AOÇ süt kullandım.)
2/3 su bardağı ev yapımı yoğurt  
İsteğe göre 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

1 kg süte, kaynamaya başladığı zaman ev yapımı yoğurdu ilave edin. Süt hemen kesilmeye başlıyor. Ben Aras'a yaptığım için tuzsuz yaptım. Tuzlu yapmak isterseniz sütün yüzeyinde peynir topaklarını gördüğünüz zaman 1 çay kaşığı tuz ilave edebilirsiniz. Isıtmaya devam edin. Peynir topaklarının ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Yeşilimsi bir su oluşur. Bu noktada fazla karıştırmamak gerekiyor. Sadece bir kaç kez karıştırın. Süt kaynayınca 5 dk daha kaynatıp ocaktan alın. 20 dk soğumasını bekleyin. Daha sonra bir tülbent içerisinde iyice süzün. Dilimlenebilmesi için üzerine ağırlık konarak 7-8 saat beklemesi gerekiyor. Ben preslemeden taneli haliyle yediriyorum Aras'a. 




Not: Tuzsuz yapılınca uzun süre saklayamayacağınızı belirtmek isterim. 6 aydan büyük bebeğinize doktor tavsiyesi ile peynir yedirin. 

Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder